Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Sporten als je slecht ziet én slecht hoort

Sporten is fantastisch om te doen en te beleven! Ook voor mensen met een visuele en auditieve beperking. Sport vergroot de fysieke en mentale fitheid. Sport is ook contact maken met anderen, een passie delen, grenzen verkennen, participeren en vooral plezier maken. Maar wat als je een visuele én een auditieve beperking hebt? Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden!

Koninklijke Visio heeft twee informatievideo’s, een sportportret en een tipkaart ontwikkeld. De video’s geven informatie hoe je sporters met een visuele én auditieve beperking zo optimaal mogelijk kunt laten meedoen aan bewegingsonderwijs of een sportactiviteit. Bekijk de video’s gratis via https://kennisportaal.visio.org/sportvab.

De video’s zijn voor mensen die slecht zien en slecht horen, maar ook voor een gymdocent, coach of trainer. Eigenlijk voor iedereen die te maken heeft met een sporter met een visuele en auditieve beperking (VAB). Met enkele (kleine) aanpassingen kan je in veel gevallen deelname al mogelijk maken.

Sportportret van Joëlle – “Diegene voorop de tandem is mijn paar ogen”
Daarnaast heeft Visio een sportportret gemaakt over wielrennen met een visuele en auditieve beperking. Joëlle houdt erg van fietsen. “Als blind of slechtziend persoon is het wel heel fijn dat je op een tandem kan, want iemand anders gaat voorop zitten, stuurt dan en zij zijn eigenlijk jouw ogen.” Voor haar is sporten ook plezier beleven. “Het enige wat je hoeft te doen is achterop zitten en lekker rondgaan met die benen… en genieten. Dat is ook belangrijk.” 

In onderstaande video vertelt Joëlle hoe ze dankzij goede begeleiding haar favoriete sport kan blijven beoefenen.

Tipkaart
Wat is handig om te weten als je begeleider bent van een sporter die slecht ziet en slecht hoort? Waar moet je rekening mee houden? De tipkaart geeft een handig en praktisch overzicht. Download de tipkaart via onderstaande link:
Tipkaart begeleiden sporters met visuele en auditieve beperking.

Heb je nog vragen? 
De helpdesk Sport en Bewegen staat voor je klaar. Stuur een mail naar bewegenensport@visio.org. We helpen je graag! 

Wil je meer weten over sporten met een visuele beperking? Kijk op kennisportaal.visio.org/sporten,

Back to top