Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Sporten

Zou jij graag willen sporten? Maar weet je nog niet welke sport je precies leuk vindt? Of welk sportaanbod er voor mensen met een visuele beperking in de buurt is? 


Accommodatie beoordelen

Mensen met een visuele beperking sporten minder dan mensen zonder beperking en zijn ook minder vaak lid van een sportvereniging. Dit komt onder andere doordat accommodaties slecht bereikbaar en toegankelijk zijn. ‘’Mag mijn hulphond mee naar binnen?’’, ‘’Zijn er guidelines aanwezig?’’ en ‘’Waar kan ik mij omkleden?’’. Het zijn voorbeelden van vragen die mensen met een visuele beperking hebben over een sportlocatie. Via Uniek Sporten kunnen mensen met een visuele beperking de sportaccommodaties zelf beoordelen. Zij beoordelen deze o.a. op bereikbaarheid met het openbaar vervoer, obstakels die ze tegenkomen, de aanwezigheid van aangepaste nevenruimtes en behulpzaamheid van het personeel.

Wil jij helpen om de accommodaties in Nederland toegankelijker te maken? Op deze manier krijgen anderen ook inzicht in de toegankelijkheid van de accommodatie en stimuleer jij hen wellicht om te gaan sporten of bewegen!


Sportmaatje

Sporten en bewegen wordt veel leuker als je het samen doet. Zo zijn er verschillende sporten die in team- of groepsverband worden gedaan. De sportaanbieders kunnen je vaak meer vertellen en je in contact brengen met mensen die al sporten bij de sportclub waar jij interesse in hebt. Via Uniek sporten kun je een profiel aanmaken en bekijken of er al andere sporters als lid zijn gekoppeld aan de sportclub waar jij interesse in hebt. Zij kunnen je meer informatie geven en/of je kunt een afspraak maken om een keer een proefles te doen!


Wil je graag sporten of bewegen, maar liever niet alleen? Dan kan een sportmaatje ook uitkomst bieden. Een maatje is iemand die samen met jou gaat bewegen of mee gaat naar een sportaanbieder. Zo brengt BestBuddies jongeren met en zonder handicap met elkaar in contact, zodat ze samen dingen kunnen ondernemen, waaronder sporten en bewegen.


Maatjes Gezocht is een project waarbij je een maatje in de buurt kunt zoeken en contact met hen kan opnemen om bijvoorbeeld samen te gaan sporten en bewegen.


Helpdesk Bewegen en Sport

Heb je een visuele beperking of heb je te maken met onderwijs of begeleiding aan leerlingen en studenten met een visuele beperking én een vraag over bewegen en sport? Stel dan je vraag aan de Helpdesk Bewegen en Sport.

De Visio-helpdesk Bewegen en Sport is er voor iedereen die te maken heeft met bewegingsonderwijs of sport voor kinderen, jongeren en volwassenen met een visuele beperking (leerlingen, ouders, studenten, (vak)docenten, zwemleraren, sportinstructeurs, sportclubtrainers, etcetera). 

Logo Visio
Logo Oogvereniging
Logo Gehandicaptensport Nederland
Logo Bartimeus
Back to top