Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Wat is Ommetje?

Ommetje is een populaire applicatie ontwikkeld door de Hersenstichting en hoogleraar Erik Scherder die wandelen nog leuker maakt. Maak elke dag een wandeling en hou daarmee je hersenen gezond! Zelfs als je gebruik maakt van een rolstoel kun je de app gebruiken. Ommetje is gratis beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Hoe werkt Ommetje?

Een Ommetje wordt geregistreerd door de tijd- en locatie-registratie van jouw mobiele telefoon. Je geeft zelf aan wanneer je je ommetje start en stopt.

Je Ommetje wordt pas echt opgeslagen nadat je minimaal 10 minuten hebt gewandeld. Hoe en waar je wandelt bepaal je zelf. Ommetje is dus geen navigatie of locatie app, en geeft dus geen route of locatie aanwijzingen.

Voor een wandeling ontvang je punten en/of medailles. De app geeft deze in statistieken weer. Deze zijn ook te beluisteren met VoiceOver of Talkback.

Je kunt ervoor kiezen om (zelfstandig) in een door Ommetje gegenereerde ranglijst deel te nemen of zelf een groep aan te maken. Ook kan je deelnemen door middel van een uitnodiging. Op die manier kun je met Ommetje met vrienden, familie of collega’s je eigen wandelcompetitie starten.

Is de Ommetje app toegankelijk voor slechtziende en blinde mensen?

Voor dit artikel is iOS versie 14.4 en Android versie 10 gebruikt.

De Ommetje app met VoiceOver of Talkback voor een groot deel toegankelijk. De belangrijkste schermen worden goed voorgelezen. Maar let op, de stopknop is niet gelabeld en wordt niet voorgelezen. Ben je geheel afhankelijk van spraakuitvoer dan heb je enige wel handigheid nodig om de knop te vinden en in te drukken. Je kunt de knop vooraf labelen (eventueel met hulp van een goedziende) wordt deze wel voorgelezen. Op het kennisportaal vind je meer informatie over labelen in iOS.

Op het Android toestel werd de verstreken tijd niet helemaal goed uitgesproken. Als er 6 minuut 23 is verstreken hoor je “23 over 6”. Je dient de uitgesproken kloktijd dus zelf te vertalen naar uren en minuten.

De Ommetje app is geschikt om te gebruiken in combinatie met de standaard zoomfuncties van Android en iOS. De app is over het algemeen voorzien van goed contrast en kleurgebruik.

Hoe gebruik je de Ommetje app?

Allereerst moet je de Ommetje app downloaden. De app is gratis.

Download Ommetje voor iOS in de Appstore

Download Ommetje voor Android in de Google Playstore

Na het downloaden en starten van Ommetje verschijnt het startscherm.

  1. Keuze tussen Inloggen en account aanmaken. Kies voor account aanmaken.
  2. Selecteer jouw taalvoorkeur, Nederlands of Engels.
  3. Erik Scherder heeft een tekstuele introductie. Kies onderin je scherm voor Start.
  4. Kies je gebruikersnaam en vervolgens Volgende.
  5. Kies bij teammogelijkheid de optie Ja of Nee.
  6. Vul je emailadres in. Kies onderin je scherm voor Volgende.
  7. Stel je wachtwoord in. Kies onderin je scherm voor Volgende.
  8. Vul je voornaam in. Kies onderin je scherm voor Volgende.
  9. Geef aan of je dagelijkse notificaties wil ontvangen met Prima of Nee.
  10. Als je akkoord bent met de voorwaarden kies je voor: Ik ga akkoord.
  11. Kies nu voor Start en ga aan de slag!

Hoe gebruik ik de Ommetje app?

Na registratie verschijnt er een knop Start ommetje in je scherm. Bij de eerste start zal de app vragen om toestemming voor locatieherkenning. Als je dit toestaat kan de app goed je routes berekenen. Kies je niet voor locatieherkenning dan worden mogelijk je scores niet goed berekend.

Na het starten van je ommetje op het startscherm gaat de tijd lopen. Ben je klaar met lopen? Kies dan voor de stopknop onder de tijdregistratie. Zoals gezegd zal deze knop met VoiceOver of Talkback niet worden voorgelezen, mogelijk kun je deze labelen. De app zal je score berekenen. Ga in het startscherm naar Bekijk de ranglijst om de scores te bekijken. Heel veel succes!

Heb je nog vragen?

Mail naar kennisportaal@visio.org, of bel 088 585 56 66.

Meer artikelen, video’s en podcasts vind je op kennisportaal.visio.org

Koninklijke Visio

expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen

www.visio.org

Back to top