Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Tai Chi is de afkorting voor Tai Chi Chuan of Taijiquan. Het is een duizenden jaren oude Chinese gevechtskunst. In Europa heeft het de naam “schaduwboksen” gekregen. De bewegingen doen denken aan een gevecht met een onzichtbare tegenstander.

Het bijzondere van Tai Chi: in tegenstelling tot andere krijgskunsten worden de oefenreeksen die bestaan uit elementen van zelfverdediging heel langzaam en vloeiend uitgevoerd – bijna in slow motion. Geen wonder dat Tai Chi Chuan wordt beschouwd als een bewegende meditatie.

Tai Chi is een krijgskunst. Je voert de aanvallende en verdedigende bewegingen heel langzaam en vloeiend uit. Het doel is om je tegenstander door souplesse en precisie te verslaan. In tegenstelling tot boksen, judo, taekwondo en dergelijke vecht je echter niet tegen een echte tegenstander. Het gevecht wordt eerder nagebootst. Daarom wordt Tai Chi ook wel een innerlijke krijgskunst genoemd – of schaduwboksen.

Bij Tai Chi ligt de nadruk op lichaamsspanning, diepe, langzame buikademhaling en het principe van mindfulness. Dit betekent dat je de bewegingen op een bewuste en gecontroleerde manier uitvoert en daarbij zowel je lichaam als de omgeving waarneemt.

Back to top