Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Schaken en een visuele beperking kunnen heel goed met elkaar samen gaan. Zie hiervoor de vele blinde en slechtziende schakers bij de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) die al meer dan 40 jaar bestaat. Schaken kan een zeer leuke en een uitdagende sport zijn voor visueel gehandicapte mensen.

De NSVG heeft als doelstelling het schaken onder visueel gehandicapten te stimuleren en hun te begeleiden en te informeren over de mogelijkheden van het schaakspel. De doelstelling is o.m. de integratie tussen de visueel gehandicapte schakers met zienden te bevorderen.

Hoe ziet het schaakspel voor visueel gehandicapten eruit? Het schaakspel wordt aangepast aan de situatie van de visueel beperkte schaker. Een belangrijke aanpassing in het schaakspel voor blinden en slechtzienden betreft het bord, de schaakstukken en de klok.

Meer informatie? Dit vind je op de site van de schaakbond of op de site van de NSVG waar u o.a. ook informatie kunt vinden over aangepast schaakmateriaal en diverse links over schaken voor blinden en slechtzienden. 

Back to top