Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Als toppers als Ireen Wust of Sven Kramer op de schaatsen staan dan lijkt het makkelijk. Maar schaatsen als je blind bent is wat anders, maar zeker mogelijk in Nederland.

Schaatsen is echt een oud-Hollandse sport. Je zou het niet verwachten met de winters van tegenwoordig, maar vroeger werd er heel wat af geschaatst op natuurijs. Tegenwoordig kun je op veel kunstmatige ijsbanen het hele jaar door schaatsen. Een schaats is een schoen maar een scherp ijzer onder zit, door je op een bepaalde manier af te zetten op het ijs kun je met deze schoenen ontzettend goed glijden. Om je voort te bewegen duw je om en om je benen schuin naar achter waardoor je steeds meer vaart maakt. Schaatsen is leuk om een keer te doen, maar nog leuker is het als je goed leert schaatsen. Met de juiste techniek kun je heerlijk hard over het ijs heen zoeven en bij echt winterweer kun je zelfs buiten schaatsen! De meeste steden hebben een grote ijsbaan waar je lessen kunt volgen.

Inline-skaten lijkt op schaatsen, maar dan op de weg. In plaats van een schaats heb je een schoen aan met wieltjes eronder. Door jezelf af te zetten net als bij schaatsen kun je flink veel vaart maken en bijna net zo hard rijden als fietsers. Het is een intensieve buitensport die je op je eigen niveau kunt beoefenen. Vele schaatsers doen dit in de zomerperiode om kun conditie en techniek op pijl te houden.

Jongetje op schaatsbaan met stoel als beginnend hulpmiddel om te schaatsen
Back to top