Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

NIJMEGEN – Kickboksen is misschien niet de sport die als eerste in je op komt als een sport die geschikt is voor mensen die blind of slechtziend zijn. Dat moet volgens Romy van Gemert veranderen. Zelf begon ze onlangs begonnen met kickboksen bij Ubeda Sports.

Romy heeft de oogziektes retinitis pigmentosa en Stargardt. Daardoor ziet ze nu met haar rechteroog nog vier procent en met haar linkeroog nog maar één procent.

Vier weken geleden zette Romy voor het eerst een stap in de boksschool van Joop Ubeda. Kickboksen is voor haar een manier om frustratie kwijt te raken die gepaard gaat met het verliezen van haar zicht. Volgens haar trainer is het effect al duidelijk, ze kwam binnen als een somber en verdrietig meisje maar nu is ze al een stuk vrolijker.

Voorbeeld

Romy wil laten zien dat je ook als je blind of slechtziend bent kunt blijven sporten. Judo, korfbal, stijldansen, tennis zijn voorbeelden van sporten die ze zelf allemaal heeft beoefend en nu is daar dus kickboksen bij gekomen. Ze hoopt dat haar voorbeeld anderen doet volgen, dat mensen die blind of slechtziend zijn misschien meer gaan sporten. Daarnaast hoopt ze dat sportscholen inzien dat zelfs kickboksen tot de mogelijkheid behoort als sport voor mensen met een visuele beperking.

Belletjes

Het is niet de eerste keer dat Romy de handschoenen aantrok, anderhalf jaar geleden heeft ze ook gekickbokst. Dat was toen op een andere sportschool en in een groep, dat was niet ideaal. In een groep krijg je snel veel auditieve prikkels binnen waardoor de uitleg bijvoorbeeld lastig te volgen is legt ze uit. Dan moest ik vragen wat de bedoeling was aan de mensen naast mij en dat werkte dus niet voor haar. Nu het “echt 1-op-1 is dan weet je meer wat je moet doen en heb je ook meer de rust in je hoofd om het te doen”. Boksschool eigenaar Joop Ubeda heeft voor Romy nog extra aanpassingen gedaan om het voor haar zo fijn en makkelijk mogelijk te maken om te trainen. Hij heeft een witte bokszak aangeschaft en “pads” met belletjes zodat Romy kan horen waar ze moet slaan. Pads zijn een soort kussentjes die de trainer aan kan doen of vast kan houden waar de bokser tegenaan moet stoten.

Licht en donker

Op haar zesde zijn de oogziektes bij Romy ontdekt doordat ze naast haar ouders ging kijken omdat in het midden van haar zicht een blinde vlek ontstond. De afgelopen jaren zijn haar ogen snel achteruitgegaan. Romy van Gemert geeft als voorbeeld: “Op mijn achttiende kon ik nog zonder een stok de deur uit, nou volgende week word ik 23 en nu kan niet meer zonder mijn stok of mijn geleidehond”. Nu kan ze alleen nog licht en donker onderscheiden.

Romy in actie Foto: John Beckmann

Back to top