Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Zoveel mogelijk mensen met een visuele beperking laten ontdekken welke sport bij ze passen. Dat is de missie van Zichtbaar Sportief. Door het organiseren van verschillende evenementen en het delen van inspirerende artikelen willen we zowel jongeren als ouderen met een visuele beperking laten zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van sport. Zo delen we ook graag het inspirerende verhaal van Senna. Een jongen van 18 jaar die al op jonge leeftijd is begonnen met het uitproberen van diverse sporten.

Senna staat op de judomat met een tegenstander

Senna (18) kreeg al op jonge leeftijd te maken met de ziekte Retinoblastoom. Moeder Danny kijkt terug op de heftige periode voor de familie. ”Senna was anderhalf jaar oud toen hij de diagnose kreeg. Het is een erfelijke aandoening waardoor zich tumoren op zijn oogjes vormden. Al heel snel werd duidelijk dat zijn linkeroog niet meer te redden viel. Zijn rechteroog kon met bestralingen nog behandeld worden. In de jaren erna zijn we onder andere naar Duitsland en de Verenigde Staten gegaan voor behandelingen. Op den duur zag Senna nog dertig procent met zijn rechteroog. Hier waren we al hartstikke blij mee, want je verlegt je grenzen snel. Toen Senna bijna vier jaar was, kwam echter het vreselijke bericht dat de tumor weer gegroeid was”, vervolgt Danny. ”Senna zou ook de laatste dertig procent kwijtraken. Daar sta je dan, met een jongetje van bijna vier dat blind wordt.”

Senna heeft een enorm positieve instelling en probeert nergens een probleem in te zien, maar een oplossing. Doordat hij op jonge leeftijd al te kampen kreeg met deze ziekte, is hij met zijn ouders gaan zoeken naar een sport die je kan beoefenen met volledige blindheid, zonder dat je afhankelijk bent van iemand anders. Al snel kwamen ze op de sport Judo, waar je vooral gevoelsmatig te werk gaat. “Judo is gebaseerd op voelen. Je moet voelen wanneer je bijvoorbeeld een houdgreep, schouderworp, binnen haakse beenworp moet doen. Daarom zijn we bij Judo beland.”

Ondertussen heeft Senna alle banden gehaald, meerdere 1e én 2e plekken bij kampioenschappen in België en toen hij bij het VI-team kwam, heeft hij ook bij meerdere buitenlandse kampioenschappen op het podium gestaan en zelfs een keer een eerste plek binnengesleept. VI Judo is een team dat zich probeert te kwalificeren voor de Paralympics.

Op persoonlijk vlak heeft Senna misschien nóg wel meer bereikt dan de prijzen die hij al behaald heeft. Door de vele bezigheden van Senna heeft hij sociale contacten en zelfvertrouwen gekregen en zo is hij ook fysiek en mentaal sterker. Hij heeft vertrouwen in zijn kwaliteiten en een flinke portie doorzettingsvermogen. “Dit is voor mij allemaal meer waard dan een gouden medaille, het heeft emotioneel meer waarde.”

Senna heeft heel wat doelen en dromen in het vooruitzicht. Eerst slagen op de HAVO en vervolgens wil hij graag gaan studeren en nóg liever op kamers. Dit is al zijn droom van kleins af aan en door de blindengeleidenhond die in de zomer van 2022 komt, zal dit helpen bij het proces om individueel op pad te gaan op onbekende plekken, zoals de plek waar hij op kamers wil.

Ook wil Senna graag op de Paralympische Zomerspelen van 2024 in Parijs staan. Door zijn blessure viel deze droom even in duigen, maar nu hij alles weer aan het oppakken is, blijft hij deze droom najagen. Het maakt Senna dan ook niet uit of hij op een Paralympische Spelen staat met fietsen, judo of roeien.

Ben je net als Senna slechtziend of blind en wil je ook een sport uitproberen? Bij Zichtbaar Sportief organiseren we verschillende activiteiten waar jij kan ontdekken welke sport bij je past! Interesse?

Back to top