Hardlopen
Het menselijk lichaam is gemaakt om te lopen. Hardlopen is dan ook een laagdrempelige sport die bij uitstek geschikt is voor mensen met een visuele beperking. Hardlopen doe je niet alleen met je benen, maar er zijn meer aspecten van de fysieke conditie bij betrokken: als eerste natuurlijk uithoudingsvermogen, maar ook beweeglijkheid, spierkracht, snelheid, coördinatie en balans. Bovendien is hardlopen in groepjes een sociale sport en voor mensen met een visuele beperking ook een belangrijke reden om te gaan hardlopen.
Blindheid of slechtziendheid hoeft geen beperking te zijn om te gaan hardlopen. Dat is ook waar de Stichting Running Blind zich voor inzet: meer blinde of slechtziende mensen aan het sporten krijgen. Veel van deze hardlopers lopen met een ‘buddy’, die de blinde of slechtziende loper begeleidt. Voor beginnende duo’s heeft Running Blind nu een aantal filmpjes gemaakt.
Stichting Running Blind zet zich al bijna tien jaar in om blinden of slechtzienden aan het wandelen, nordic walken of hardlopen te krijgen. “Ons uitgangspunt daarbij is: gewoon wat gewoon kan en speciaal wat speciaal moet. Daarom zijn de meeste afdelingen van Running Blind ook aangesloten bij een vereniging. Zodat ze wel geïntegreerd zijn in de sport zelf.”
Bij stichting Running Blind ga je eerst kennis maken met elkaar. Het begint ook met vertrouwen tussen de loper en de buddy. Dat moet ook groeien. Ga eerst eens praten, of ga eens wandelen met elkaar. Vertel dan als buddy welke route je gaat lopen en wat je dan allemaal tegenkomt.
Running Blind heeft 9 korte instructiefilms gemaakt voor lopers en buddy’s. Naast vijf films die vooral voor beginners zijn bedoeld, zijn er ook vier films voor meer ervaren koppels die aan wedstrijden willen meedoen.