Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Bowling is een populaire sport over de hele wereld, óók onder blinden en slechtzienden. Met deze aanpassingen kun je met een visuele beperking net als iedereen een strike of spare gooien.

Vooral in de Verenigde Staten wordt bowling veel gedaan door blinden en slechtzienden. In 1947 werd al een eerste ‘Blind bowling’-toernooi georganiseerd en tegenwoordig bestaat er zelfs de ‘American Blind Bowlers Association.’ 

Bij bowlen probeer je met een zware bal (de bowlingbal) alle tien de pinnen aan het einde van de bowlingbaan omver te gooien. Per beurt mag je twee ballen gooien. Hoe meer pinnen je omver gooit, hoe meer punten je kunt verdienen tijdens het spel. Je kunt alleen of in teamverband bowlen, je kunt het opnemen tegen één tegenstander of tegen meerdere tegenstanders. De speler (of het team) wat aan het einde van het spel de meeste punten heeft behaald is de winnaar. Er zijn hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen om de bal de baan op te gooien

Bij blind bowlen gelden dezelfde regels als voor ziende bowlers, behalve dat blinden vaak gebruik maken van een ziende gids die helpt om je goed te richten op de pionnen aan het einde van de baan. Wat ook kan, is dat je wordt geholpen door een soort leuning waar je je met één hand aan vasthoudt. Deze leuning wordt zo geplaatst dat je goed recht in het midden staat voor de baan. Als je in een tweede beurt meer aan de zijkant pionnen wil raken dan wordt de leuning iets op zij geplaatst. Op die manier word je dus geholpen bij het richten op de pionnen.

Dan is het natuurlijk de vraag of het een strike of een spare was. Dat maakt ook zo’n lekker geluid natuurlijk! Er zijn geoefende bowlers die kunnen horen hoeveel pionnen ze hebben omgegooid, maar de meeste blinde bowlers maken daarvoor gebruik van een ziend teamlid. Die kan je dan ook vertellen op welke positie nog een pion staat, zodat je weet op welke kant je het beste kunt mikken in een tweede beurt.

Bowling is voor jou als blinde of slechtziende een hele leuke sport om te doen. Je kan het trouwens ook goed met gemengde groep vrienden doen met zienden en blinden, want de leuning is de enige aanpassing. Jij hebt echt geen touw nodig om de goten dicht te maken.

Back to top