Atletiekster Andrea Bouma: “Ga lekker bewegen! Doe wat je leuk vindt en waar je vrolijk van wordt”
Atletiekster Andrea Bouma is 23 jaar oud, geboren in Sasseheim en tegenwoordig woont, studeert en traint ze op Papendal te Arnhem. Op 9-jarige leeftijd is Andrea begonnen met atletiek bij AV de Spartaan in Lisse, de plek waar de Multisportdag voor mensen met een visuele beperking op zaterdag 9 september ook plaatsvindt. Bij het Europees Kampioenschap atletiek in München (2022) pakte ze met het team goud op het onderdeel 4 x 400 estafette. We spraken haar in aanloop naar de Multisportdag. Hoe is ze met atletiek begonnen? Wat zijn haar doelen? Waar is ze het meest trots op? Wat is haar advies aan iedereen die nog niet sport, maar wel wil sporten? Lees snel verder!
Andrea studeert Fysiotherapie aan de HAN Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Deze opleiding volgt ze op Papendal, waar ze het topsportprogramma volgt en met andere topsporters les heeft en kan trainen. Andrea ziet met haar linkeroog 40%. Ze kan diepte niet altijd goed inschatten, maar verder ervaart ze geen beperkingen. “Natuurlijk zijn sommige dingen voor mij soms wat lastiger, maar ik heb altijd in oplossingen gedacht. Wat kan wel?”.
Met atletiek begonnen bij AV de Spartaan
Als we Andrea vragen wat haar connectie met Lisse en Atletiekvereniging de Spartaan is, vertelt ze enthousiast dat ze als 9-jarig meisje bij AV de Spartaan met atletiek begonnen is. Destijds zat ze op turnen. Haar moeder vond dat, vanwege haar beperkte zicht en daardoor lastig(er) diepte inschatten, een wat enge sport. Bijvoorbeeld bij het springen van de ene naar de andere legger op de brug. Toen een vriendinnetje vroeg of ze een keer mee naar atletiek wilde, twijfelde ze geen moment (haar moeder vond het stiekem ook heel fijn). Andrea vond de sport gelijk leuk! In het begin zat ze in verschillende groepen en trainde ze alle onderdelen. Gaandeweg kwam ze erachter dat ze het best is in rennen. Haar coach zei: “Ik kan je begeleiden om misschien wel de top te bereiken!”. Toen ze 15 jaar was, trainde ze zo’n 4 à 5 keer per week bij AV de Spartaan. Elke keer fietste ze van Sassenheim naar Lisse en weer terug. Ze had een leuke vriendengroep en goede band met haar coaches. Het voelde als tweede familie. Tegenwoordig is ze nog steeds lid van AV de Spartaan en heeft ze contacten bij de vereniging. Haar ouders zijn (ook) nog steeds erg betrokken en doen veel voor de vereniging.
De 400 meter is haar favoriete individuele onderdeel bij atletiek. Het allermooiste is wanneer je zelf zo hard mogelijk kan gaan. “Vroeger was ik meer van de 100 en 200 meter, maar ik ben niet explosief genoeg voor deze korte afstanden. De 400 ligt mij beter; een iets langere afstand, waar ik wel mijn snelheid in kan meenemen”.
Alles maar gewoon proberen! En doen wat lukt!
Andrea vertelt dat ze bij haar geboorte al wisten dat er iets aan de hand was met haar ogen. Ze keek een beetje scheel en had een lui oog. Op haar vierde werd ze voor het eerst geopereerd. Daarna is ze nog twee keer geopereerd. Op dit moment ziet Andrea met haar linkeroog 40%. Eigenlijk is ze er wel aan gewend. Lang lezen is lastig, diepte zien en inschatten ook. “Ik laat nog wel eens wat vallen of zet dingen niet goed neer”. Dan denk ik “goh wat ben ik soms onhandig”.
Andrea heeft niet het gevoel dat de 40% zicht aan haar linkeroog haar in het dagelijks leven belemmert. Teamsporten of balsporten is wat lastiger. Een potje badminton op vakantie ook. Vanuit haar ouders heeft ze meegekregen altijd in oplossingen te denken. Wat kan er wel? Atletiek is een sport met veel verschillende onderdelen, dus er is heel veel mogelijk! Vooral het rennen.
“Bij het onderdeel hordelopen was het inschatten van de horde ook wat lastiger.” In het begin keek Andrea vaak naar anderen. Hoe doen zij het? Hoeveel passen zetten zij tussen de hordes? Met haar coaches zocht ze altijd naar oplossingen en rende bij de horde vaak op ritme: drie passen en dan springen. “Dan zit de horde waarschijnlijk wel op de goede afstand” lacht ze. Ook bij het teamonderdeel 4 x 100 meter heeft Andrea haar eigen manier gevonden om het stokje zo goed mogelijk over te nemen.
Meest trots op haar doorbraak NK 2016 en goud bij de 4 x 400 EK 2022
Als Andrea wordt gevraagd waar ze het meest trots op is, dan noemt ze twee momenten: Haar doorbraak bij het NK Senioren 2016 op de 200 meter. Als 16-jarige mocht ze in de finale tegen alle grote meiden lopen waar ze nu ook mee traint. Ze liep het WK onder 20 limiet. Het tweede moment waar ze trots op is, is het Europees Kampioenschap in München vorig jaar waar ze met het team goud pakte bij de 4 x 400 meter estafette. In de series liep ze mee. Een ander team heeft de finale gelopen, maar het hele team won goud en mocht mee het podium op. Het moment waarop het volkslied klonk, zal ze niet snel vergeten.
Doelen
Andrea’s doel? Fit blijven tot de Olympische Spelen in Parijs en meegaan met het team (4×100). Individueel aan de start staan is nog wat te hoog gegrepen, maar ze wil graag vast onderdeel in de 4 x 400 meter worden. Daarnaast wil ze het beste uit haar zelf (blijven) halen. Op dit moment zit ze midden in het wedstrijdseizoen, die loopt tot september. Ze wil veel wedstrijden lopen en ervaring opdoen om de 400 meter te leren lopen. Haar studie heeft ze op een wat lager pitje gezet. Volle focus op trainen en fit blijven.
Zo mooi elke dag te doen wat ik het allerleukste vind
Op de vraag wat heeft sport jou in je leven gebracht, antwoord ze: “Heel veel geluk en plezier. Het is zo mooi om elke dag naar de baan te gaan en datgene te doen wat ik het allerleukste vind”. Sport speelt een centrale rol in haar leven. Elke beslissing of keuze die ze maakt, staat in het teken van sport. Of ze het voelt als (dingen) opofferen? “Absoluut niet! Ik mag elke dag de dingen doen die ik het liefst doe”.
Multisportdag Lisse
Op de Multisportdag van Lisse staan de sporten: Atletiek, showdown, goalball, wandelen, tandemfietsen en fitness. Haar advies voor iedereen die nog niet sport, maar wel wil sporten: Ga het gewoon doen! Kijk welke sport het best bij jou past. Plezier is het belangrijkste. Doe iets wat je leuk vindt en waar je vrolijk van wordt. “De Multisportdag is juist zo’n mooie manier te proberen wat je leuk vindt en zo te ontdekken welke sport bij je past.”
Ga het gesprek met elkaar aan en ga het samen uitproberen!
Op de vraag of ze tips heeft voor verenigingen om mensen die blind of slechtziend zijn uit te nodigen antwoord ze: Ga vooral met elkaar in gesprek. Kijk wat er voor die persoon werkt. Wees creatief, denk praktisch en in oplossingen. En daarna: het gewoon uitproberen! Wellicht met vallen en opstaan, maar altijd samen. Dokters zeiden vroeger dat ze niet wisten of Andrea wel kon fietsen. Haar ouders hebben haar gewoon op de fiets gezet. Soms reed ze tegen een paaltje. Maar ze deed het wel. Gewoon proberen. En als het niet lukt, dat kan ook. Maar ga wel proberen of iets lukt!
: bsragencynl en atletiekunienl