Vervoer
Als je blind of slechtziend bent, kan het een extra uitdaging zijn om naar een sportaccommodatie te komen. Op deze pagina helpen we je met een overzicht van manieren waarop jij naar een sportaccommodatie kunt komen.
Er zijn grofweg vier manieren waarop je naar een sportaccommodatie kunt komen:
- Zelfstandig met evt. een hulpmiddel;
- Met het openbaar vervoer
- Met georganiseerd taxivervoer
- Samen met anderen
Hieronder staan deze mogelijkheden uitgewerkt.
Zelfstandig reizen met hulpmiddelen
- Taststok of geleidehond
Misschien gebruik je rondom huis geen taststok of geleidehond, maar in het (drukke) openbaar vervoer kan dit hulpmiddel je net wat meer gemak geven. Je kunt een taststok of geleidehond aanvragen via het WMO-loket van je gemeente.
- Tandemfiets
Wil je samen met iemand naar de training fietsen? Een tandemfiets kan de oplossing zijn. Je kunt deze aanvragen via het WMO-loket van je gemeente. Als je de fiets ook gebruikt voor werk of opleiding, kun je deze aanvragen via het UWV.
Reizen met het Openbaar Vervoer
- Geleidelijnen op stations
Maak gebruik van de geleidelijnen die op stations aanwezig zijn. Meer informatie vind je hier: NS geleidelijnen.
- Reisassistentie van de NS
Vraag tijdig reisassistentie aan bij de NS. Dit kan tot een uur voor je reis. Meer informatie vind je hier: NS Reisassistentie.
- Hulp bij overstappen
Op grotere stations kun je hulp krijgen bij het overstappen naar ander vervoer. Bel hiervoor met de klantenservice van de NS (030 – 23 57 822) en vraag naar de ‘1 Stap Verder Service’.
- Training in reizen met het OV
Wil je meer vertrouwen opbouwen in het reizen met het openbaar vervoer? Bartiméus biedt begeleiding en trainingen, zoals ‘Reizen met Lef’. Bekijk meer informatie hier: Bartiméus reizen met OV.
- OV Begeleiderskaart
Wil je iemand meenemen die je helpt tijdens je reis? Vraag de OV-begeleiderskaart aan via Argonaut. Hiermee kan je begeleider gratis met je meereizen. Hier kun je het formulier vinden: Aanvraag OV Begeleiderskaart.
Georganiseerd taxivervoer
- Regiotaxi of Deeltaxi
Als je sportlocatie binnen 25 km van je huisadres ligt, kun je gebruik maken van de Regiotaxi of Deeltaxi. Dit vraag je aan bij het WMO-loket van je gemeente. Je betaalt een eigen bijdrage per kilometer. Houd er rekening mee dat je soms moet omrijden om medereizigers op te halen of af te zetten, waardoor de reistijd langer kan zijn.
- Valys
Is je sportlocatie verder dan 25 km van je huisadres? Dan kun je gebruik maken van Valys. Je hebt jaarlijks 700 km tot je beschikking. Ook hier kan het zijn dat je omrijdkilometers hebt.
- Sportvervoer via Special Heroes
Wil je rechtstreeks van je huis naar de sportlocatie reizen zonder omrijdkilometers? Dan is sportvervoer via Special Heroes een optie. Je betaalt een eigen bijdrage per kilometer en hebt jaarlijks maximaal 4000 km beschikbaar. Je moet hiervoor lid zijn van een sportvereniging die is aangesloten bij een NOC*NSF-sportbond, en je moet sporten met de intentie deel te nemen aan wedstrijden.
Samen reizen
- Carpoolen
Kijk of je kunt carpoolen met andere leden van je vereniging.
- Verenigingsbusje
Informeer bij je vereniging of er een (gesponsord) busje beschikbaar is waarmee vrijwilligers sporters ophalen en wegbrengen, bijvoorbeeld van huis of van het station.
Succesverhaal
Sportvereniging Only Friends zocht contact met vervoersbedrijf Connexxion en kreeg een bus gedoneerd!