Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

In het zwembad voel je geen zwaartekracht waardoor je je vrijer en makkelijker kunt bewegen. Het vermindert pijn, werkt therapeutisch en versterkt de conditie. Het houdt je fit en gezond en er is weinig kans op blessures. Voor zwemliefhebbers met een handicap is er wedstrijdzwemmen, recreatief zwemmen en waterbasketbal in allerlei leeftijdscategorieën.

Zwemmen is een sport voor jong en oud en uitstekend geschikt voor mensen met een lichamelijke, visuele of verstandelijke handicap. De kracht van het water maakt dat zij zich
vrijer en makkelijker kunnen bewegen in het water, het vermindert pijn, werkt therapeutisch en versterkt de conditie. En zwemmen is gewoon leuk! Het gehandicapten zwemmen is opgesplitst in waterbasketbal, wedstrijd zwemmen en topsport.

Zwemmen is een sport die door veel mensen met plezier wordt beoefend. Vaak leren wij op jonge leeftijd zwemmen en kunnen we dit ons hele leven doen. Dit geldt ook voor kinderen met een visuele beperking. Maar wat zijn nu de tips en tricks om diverse zwemtechnieken aan te leren? En hoe begeleid je iemand die blind of slechtziend is tijdens het zwemmen?

Om een antwoord te geven op deze vragen heeft Koninklijke Visio zweminstructievideo’s, een sportportret en tipkaarten ontwikkeld. Deze zijn gratis beschikbaar op kennisportaal.visio.org/zwemonderwijs

De materialen zijn bedoeld voor zweminstructeurs, zwemtrainers en -coaches, buddy’s en iedereen die bij de zwemsport of het zwemonderwijs betrokken is. Daarom sturen wij deze mail ook naar jou toe.

Sportportret van Jelte: “Eigenlijk kan ik gewoon alles”

Daarnaast heeft Visio een sportportret gemaakt over zwemmen met een visuele beperking. Voor Jelte is bewegen erg belangrijk. Hij kan dankzij goede begeleiding zijn favoriete sport beoefenen. Of zoals hij het zelf zegt: “Eigenlijk kan ik gewoon alles met een beetje hulp.”

Bekijk het sportportret van Jelte

Heb je nog vragen? 

De helpdesk Sport en Bewegen staat voor je klaar. Stuur een mail naar bewegenensport@visio.org. We helpen je graag! 
Wil je meer weten over sporten met een visuele beperking? Kijk op kennisportaal.visio.org/sporten  

Logo Visio
Logo Gehandicaptensport Nederland
Logo Bartimeus
Back to top