Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Judo als je blind of slechtziend bent? Natuurlijk kan dat! Wist je dat het ook een Paralympische Sport is? In Apeldoorn komen maandelijks uit hele land blinde en slechtziende judoka’s samen om hard te trainen om ooit naar de Spelen te gaan. De vele diverse technieken bieden voldoende mogelijkheden en flexibiliteit, waardoor judo zich gemakkelijk aanpast.

Aangepast judo is uitermate geschikt voor kinderen en volwassen met een visuele beperking. Meer nog dan bij het regulier judo staan respect en samenwerken centraal. Je houdt rekening met elkaars mogelijkheden en beperkingen: op en naast de judomat. Ofwel judo (de zachte weg) in de breedste betekenis.

Het visually impaired (VI), ook wel visueel gehandicapt genoemd, judo is de enige aangepaste judovorm op de Paralympische Spelen. Omdat judo een contactsport is, kan een blinde of slechtziende judoka heel goed aanvoelen welke techniek zijn of haar tegenstander wil inzetten. Daardoor kan de judoka reageren en anticiperen. Alle technieken zijn toegestaan in het VI-judo.

Op zondag 14 oktober 2018 werd op Sportcentrum Papendal de tiende Paralympisch Talentdag georganiseerd. Tijdens deze dag waren veel aangepast sporters bijeen om hun talenten te tonen. Coaches analyseerden de potentie van de deelnemende sporters. Voor het eerst was judo vertegenwoordigd met het VI judo.

Voor meer informatie of vragen over VI judo kunt u terecht op de website van de judo bond.

2 judoka's met een visuele beperking

Back to top